Renovated Sound Studio Strikes A Chord

The renovation of the historic RCA Victor Studio in Montreal preserves heritage.

The former RCA Victor Studio in the Saint-Henri district of Montreal is the new home of La Hacienda Creative, a Canadian sound-creation studio with a team of 10 sound artists who develop projects in the realms of video gaming, television, advertising, museums, virtual reality, events, and products. All photos: v2com, Annie Fafard

It was thought to be the end of an era when the RCA Victor Studio in the Saint-Henri district of Montreal closed its doors in 2015.

Built in 1942, it was state-of-the-art at the time with its molded, polycylindrical wood diffusers researched and designed by RCA Laboratories to mimic the properties of an acoustic instrument, according to a CBC News report. The studio is said to be only one of a handful still featuring RCA’s polycylindrical wood-panel design.

Over the years, the studio gained international attention with stars such as Beatles’ producer George Martin, Alan Parson, Bette Midler, and Sinead 0’Connor, the report said.

Today, the studio is the new home of La Hacienda Creative, a Canadian sound-creation studio with a team of 10 sound artists who develop projects in the realms of video gaming, television, advertising, museums, virtual reality, events, and products. Over the years, La Hacienda has acquired more than 800 instruments that fuel the creative process and drive their projects. The extensive collection ensures that no two projects are alike. The company’s studio was custom designed for modular workflow management and interaction, ensuring that each project unfolds swiftly, creatively, and collaboratively.

In addition to new acoustic walls, floors, and ceilings, each room was designed to contain sound and to insulate other tenants of the building against it.

Breathing new life into the 5,000-sq.-ft. space was accomplished by MXMA Architecture & Design, Outremont, and Newsam Construction, Westmount, both of Quebec City. Paul Schapira, head of Newsam Construction, and Maxime Moreau, founding architect of MXMA Architecture & Design, are credited with paying homage to the studio’s historic past while envisioning a vibrant future.

After years of neglect, recapturing the historic essence of the space would prove to be a formidable challenge, particularly given its proximity to a major highway.

“The clients wanted to work with an architect with creative ideas,” explained Paul Schapira. “Maxime Moreau and I have worked together on several projects over the past three years, and I immediately thought that he was the right person for this job.”

Under the mezzanine, the repair and transformation of instruments is carried out in an open workshop area. Once dark and gloomy, the MXMA team transformed the space into a bright and lively place through the integration of new windows overlooking a terrace to the south.

“When we agree to work with a client, it’s because they understand the added value of close collaboration with an architect,” said Moreau. “Rather than approaching projects in monetary terms, we strive to infuse even greater passion into a client’s ideas, and to take them to a level they thought was unattainable.”

The process begins with understanding who the client is and where their vision is headed. Moreau believes that a shared vision between the architect and the client is the catalyst for developing more creative solutions that transcend traditional architecture. From the outset, the strategy was to provide the client with design reference points and ideas, enabling the client to participate in the creative process and to reinforce it. La Hacienda Creative wanted to develop a hub of creativity, while instilling a sense of community that would be reflected in the built environment.

Brian D’Oliveira, LaHacienda’s creative director, wanted the studio to be “more of a venue for a creative team than a traditional music studio or post-production studio. It’s an integrated space where all stages of sound production can be realized,” he said.

“My vision for La Hacienda was to make it a very different studio,” said Brian D’Oliveira, the company’s creative director. “It’s more of a venue for a creative team than a traditional music studio or post-production studio. It’s an integrated space where all stages of sound production can be realized.”

Once the plans were drawn up, MXMA and Newsam tackled the technical challenges of the project, as well as the materials, construction processes, and design elements. La Hacienda’s general manager Alexandre Beaulieu was also fully invested in achieving the common goal. While Newsam focused on the construction and technical challenges of the site, the collaborative process between the parties continued on all levels.

“My role was to ensure aesthetic continuity of design elements throughout the building,” explained Moreau. “In addition to the design of each piece, it was necessary to ensure a homogeneous transition between the spaces.”

A spirit of sharing and connection is also conveyed by large windows looking into the studios, and by the communal sink outside the washrooms. The kitchen area, with its large island, is designed to host events.

Sense of community

Community spirit sets in at the entrance to La Hacienda Creative’s new facilities. People feel welcome in a large, open reception space that feels like a living room. Beyond the effective design elements, wall-mounted instruments convey La Hacienda’s spirit to every guest. A spirit of sharing and connection is also apparent by large windows looking into the studios, and by the communal sink outside of the washrooms. The kitchen area, with its large island, is designed to host events.

On the other side of the reception space is the Satellite Room, named for its historic role as the birthplace of Canada’s first satellite. Bleacher seating allows teams to work in a reflective space away from their desks. The space also promotes open-air meetings and musical performances, as does the open staircase that ascends one level.

Under the mezzanine, the repair and transformation of instruments is carried out in an open workshop area. Once dark and gloomy, the MXMA team transformed the space into a bright and lively place through the integration of new windows overlooking a terrace to the south. In addition to providing an abundance of natural light, they offer views of the historic building, also visible from the bleachers, like a window on the past of a great era for the sound industry.

In addition to new acoustic walls, floors, and ceilings, the shape, textures, and finishes of the control room were completely redone.

Something borrowed, something new

In order to stay within budget when selecting materials, Moreau decided to retain as much of the building’s existing concrete flooring as possible, which had previously been covered with linoleum tiles. Varnished chipboard panels cover the bleachers and stairs, evoking the complexity of wood instruments. Several of the old RCA recording-studio doors were recovered as a design statement, while modern architectural solutions revamped the Victor Room, the building’s original studio. In addition to new acoustic walls, floors, and ceilings, each room was designed to contain sound and to insulate other tenants of the building against it. Additionally, the shape, textures, and finishes of the control room were completely redone.

“We brought expertise in soundproofing to this project, as well as notions of intimacy,” noted Moreau. “We are experienced in condominium construction, so the idea of building small boxes within a large box, while designing acoustically independent parts, is one of our strengths.”

That expertise was also applied to the construction of La Hacienda’s ceilings, using springs to absorb vibration, and in the design of air-conditioning and heating systems that are extremely discreet and quiet. Despite an abundance of concrete beams and low ceilings, Newsam and MXMA overcame the building’s technical challenges in order to provide La Hacienda with a truly unique sound studio.


Want more information?

— MXMA Architecture and Design

— Newsam Construction

Comments are closed.