Two Schools, One Solution

Architectural metal panels distinguish upgrades to two educational facilities.

The addition of 130,000 sq. ft. of classroom and facility space to Goose Creek High School, just northwest of Charleston, was accomplished with a combination of demolition, renovation, and new construction.

Although nearly a thousand miles separates them, two schools recently undertook renovation and expansion projects that employed a common solution—architectural metal panels from PAC-CLAD, Elk Grove Village, IL (pac-clad.com).

The Berkley County School District project in South Carolina was one of its most expansive and complicated renovation projects. The addition of 130,000 sq. ft. of classroom and facility space to Goose Creek High School just northwest of Charleston was accomplished with a combination of demolition, renovation, and new construction, all while 2,100 students continued to attend classes.

This highly complex project restructured the entire high school campus while providing much-needed classroom space and a new building identity. The high school had been operating in two adjacent 1960s-era buildings on the campus that originally were an elementary school and middle school. A portion of the buildings was retained and incorporated into the new design. Demolition of the remainder occurred during the summer.

The site planning, architecture, interior design, and landscape architecture were master planned and designed by SGA Architecture in Charleston (sgaarchitecture.com). “It was an interesting project, to say the least,” said Don Baus, SGA partner/principal and project manager. “It was a land-locked site and we were tasked with adding the 130,000 sq. ft. without displacing any students or using portable classrooms. It was really a challenge to design and construct in a way that would minimize the impact on school operations.”

Modernization of Goose Creek High School’s appearance was also a key design objective. This was accomplished with help from approximately 37,000 sq. ft. of two PAC-CLAD metal panel profiles.

Modernization of the school’s appearance was also a key design objective. “We wanted to bring the school into the 21st century and pull the campus together with a consistent, contemporary feel,” Baus said. This was accomplished with help from approximately 37,000 sq. ft. of two PAC-CLAD metal panel profiles, which met design criteria.

A major facelift of the front entrance and arrival area was highlighted with 7,000 sq. ft. of Petersen’s 12-in. Flush Panels installed on the diagonal. “We wanted to treat the entrance in a special manner,” Baus explained, referring to the diagonal design. “Horizontal or vertical is pretty much the norm. We thought the diagonal application was distinctive and helped accent and define the entrance.”

The second Petersen wall panel profile specified was the Precision Series HWP. Nearly 30,000 sq. ft. of HWP panels using a clip-leg interface with traditional brick masonry was installed on an expansive classroom wing. “The metal panels were selected for their high value since budget was absolutely an issue. We were tasked with getting as many square feet as possible out of the budget,” Baus noted.

Both the Flush Panels and HWP panels were 22-gauge steel and finished in Cool Color Silver. The panels were fabricated at Petersen’s manufacturing facility in Acworth, GA. Installation of the panels was done by Glasgow Roofing, North Charleston, SC.

The renovation project at Mooseheart Child City & School included a new entrance, administrative offices, band practice area, and gymnasium with locker rooms.

Mooseheart Child City & School

Meanwhile, four types of metal panels were used to rejuvenate a school for needy children in Illinois.

Dedicated in 1913 by the Moose fraternal organization, Mooseheart Child City & School is a home for children and teens in need. Located on a 1,000-acre campus west of Chicago, Mooseheart provides children—infants through high school—with a wholesome, home-like environment, and quality training and education.

Topping the new Mooseheart gymnasium is 9,000 sq. ft. of curved PAC-CLAD Tite-Loc .032 aluminum panels. The 95-ft. Tite-Loc panels were finished in Slate Gray and roll-formed on site.

The renovation project included a new entrance, administrative offices, band practice area, and gymnasium with locker rooms. The new gym has seating for 400 and is used for a wide range of functions and events.

Topping the new gymnasium is 9,000 sq. ft. of curved PAC-CLAD Tite-Loc .032 aluminum panels. The 95-ft. Tite-Loc panels were finished in Slate Gray and roll-formed on site. Several other Petersen wall profiles also were used on the project including 1,200 sq. ft. of .040 aluminum Flush Panels finished in Cityscape and 1,300 sq. ft. of 7.2 Panels finished in Bone White. The versatile 7.2 Panels were used in accent applications inside the gymnasium.

At the entrance to the new gym, several columns were clad with PAC-1000C series column covers. The C series is designed to leave a small vertical reveal where the sections meet. Backer rod and caulk are applied to the vertical reveal joint.

Installation of the profiles was completed by Whited Brothers, South Holland, IL. “Petersen provided the coil and the roll-former for the 95-ft. barrel roof panels that we installed on the roof of the gymnasium,” said Keven Whited, president. The other profiles were fabricated at Petersen’s headquarters manufacturing facility in Elk Grove Village, IL.

Architectural design for the project was created by Hestrup and Associates Architects, Geneva, IL.

The two projects demonstrate how similar aims often can transcend geography with solutions that meet common expectations and specifications.


— Download a brochure about metal panels.

— Download a color guide.

Comments are closed.